Фандъкова в спор с министър Пеканов относно парите за метрото в София

метростанция-медицинска-академия2-1

Столична община осигурява над 400 млн. лв. собствени средства за разширението на метрото към „Слатина“ и „Подуяне“. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Заложените 360 млн. лв. в Плана за възстановяване и устойчивост са съфинансиране само на 47% от стойността на двата участъка с обща дължина 9 км. Навсякъде в Европа столиците и големите градове, които изграждат метро, получават съфинансиране за него от националния бюджет или европейски програми. Метрополитените са национални стратегически обекти, които никой град, независимо от неговите финансови способности, не може да изгражда сам“, казва тя.

Виена, която беше давана за пример от г-н Пеканов за това, че изгражда сама метро, го прави с 50% финансиране от националния бюджет и 50% от община Виена, посочва столичният кмет.

„9 европейски държави са заложили финансиране за метрополитените си в техните Плановете си за възстановяване и устойчивост. Сред тях са Франция, Белгия, Португалия, Италия, Испания – държави и респективно столици с много по-големи финансови възможности от България и София се стремят да защитят европейски средства за разширение на метромрежата си“, допълва тя.

„Желанието на г-н Пеканов първоначално да извади метрото на София от Плана за възстановяване, а после да намали средства за него и за София в българския план катастрофира в примера на останалите европейски държави, които не воюват със своите столици“, казва Фандъкова.

По-рано днес вицепремиерът Атанас Пеканов обясни по време на брифинг, че средствата за София по Плана за възстановяване са намалени с изключение на метрото, за което СО не можела да намери друго финансиране.

Той заяви и, че ще бъде ограничен ВиК проект за София. От Столична община съобщиха, че ще изпратят възражения срещу изключването на 4 проекта за изграждане на канализация в малки населени места – Волуяк, Ботунец, Кремиковци-Сеславци и Панчарево-Кокаляне, пише още кметът на София.