Фандъкова разпореди проверка на уличното осветление

„Вътрешен одит“ ще извърши проверка на процедурите по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление в София, по заповед на кмета Йорданка Фандъкова, съобщиха от Столичната община. 

Това стана след като тази сутрин независимият общински съветник Борис Бонев изнесе данни за драстични разлики в единичните цени на двете фирми, които са избрани да поддържат и изграждат уличното осветление в столицата. След това пък премиерът Кирил Петков обяви, че ще разпореди проверка на обществена поръчка за уличното осветление в столицата. 

В обхвата на проверката ще се включат и направените възлагания на различни дейности и плащанията им до момента, обясниха от кметството. 

„Приблизително една и съща е среднопретеглената цена, която се заплаща от общината на всяка от двете фирми, които отговарят за уличното осветление в София. Това е така, защото общата оценка в договорите за улично осветление съдържа два елемента – единият е цените за изграждане и основен ремонт, а другият – цените за поддръжка“, заяви заместник-кметът по транспорт на Столична община Кристиан Кръстев, цитиран от пресцентъра на общината.

Той обясни, че търговската стратегия на едната фирма е била да даде по-високи цени за изграждане и по-ниски за поддръжка на уличното осветление, а на другата – обратната – по-ниски цени за изграждане и по-високи за поддръжка.

Общински съветник обвини Столична община в източване на милиони от осветлението в София

Кристиан Кръстев обясни, че по негово искане към договорите са сключени и анекси, с които фирмите приемат да намалят цените, при които са отбелязани съществени разлики. „Когато видях финалното класиране и това, че едната фирма е заложила на стратегията да има по-високи цени за изграждане, и по-ниски за поддръжка, а на другата – по-високи за поддръжка и по-ниски за изграждане, поканих фирмите и ги помолих да си намалят цените, в частта, в която има дисбаланс. Съответно и с двете фирми има анекс, в който цените са им намалени“, обясни заместник-кметът.

В тази обществена поръчка са участвали и общински съветници, включително и от опозицията, като няма подадени особени мнения от никой от членовете в комисията. Откритата процедура за избор на изпълнител за изграждане и поддръжка на уличното осветление не е обжалвана от никоя от фирмите, които са участвали, се посочва в съобщението на Столичната община.