Предлагат намаляване работното време на ресторанти, заведения и игрални зали

restorant

Всички ученици от 5 до 12 клас в София да преминат на обучение в електронна среда за срок от 2 седмици (от 15 до 26 март, включително) и намаляване на работното време на всички заведения за хранене и развлечения, включително на ресторантите в хотелите и игралните зали, до 22 ч за периода от 12 до 26 март. Това ще предложи днес на заседание на софийския щаб за борба с разпространението на коронавируса кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщи самата тя в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

„Днес, на заседание на софийския щаб за овладяване на разпространението на COVID-19, ще предложа на територията на Столична община да въведем следните две мерки“, пише Фандъкова: 

1. Всички ученици от 5 до 12 клас в София да преминат на обучение в електронна среда за срок от 2 седмици (от 15 до 26 март, включително). 

2. Намаляване на работното време на всички заведения за хранене и развлечения, включително на ресторантите в хотелите и игралните зали, до 22 ч за периода от 12 до 26 март.  

„Предлагам въвеждането на мерките заради рязкото увеличение на броя на заразените с COVID-19 на територията на Столична община. Броят на хората, настанени за лечение в болниците, достигна нивата от средата на ноември миналата година, когато започна стръмен ръст на хоспитализациите. Над 1630 са настанените за лечение в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лечение са 191“, информира още кметът на София. 

Със заповед на здравния министър болниците в София разкриват допълнителни места за болни с коронавирус. 

Всички родители на деца, които посещават ясли и детски градини, могат да се възползват от възможността за служебно извиняване на отсъствията им, което беше позволено от МОН по искане на софийския щаб, напомня Фандъкова. 

Окончателното решение на щаба ще бъде взето след заседанието днес следобед.