Фандъкова: Полицията ще контролира носенето на маски на открито

maski-na-otkrito

Полицията ще следи за носенето на маски на открито в София. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова. В разговор с директора на СДВР Георги Хаджиев тя е получила уверение, че полицаите ще бъдат инструктирани и контролът върху спазването на противоепидемичните мерки ще се увеличи.

Според нея разхождането сутрин рано в парка не изисква маска, ако няма хора наоколо, но това било лично нейно мнение. „Смятам, че мерките трябва да бъдат насочени към резултат“. Новата мярка, която предстои да бъде въведена за задължителна маска на открито, тя смята, че се отнася тогава, когато на открито има струпване на хора и няма възможност за спазването на дистанция.

„Разпоредила съм да се извършват повече проверки на търговските обекти, които работят вечер, тъй като по това време той е по-слаб“, добави тя.

На въпрос какво ще се контролира в ресторантите и нощните барове, след като там носенето на маски не е задължително, Фандъкова отговори, че за тези обекти и сега има действащи разпоредби, които трябва да се спазват. Последната заповед от 13 октомври на здравния министър изисква в питейните заведения – нощни клубове, барове и дискотеки, да има един квадратен метър пространство за всеки посетител.

„Ако се спазват мерките в нощните заведения, тогава няма да има нужда от нови мерки“, смята Фандъкова. Тя се е срещала с браншовите организации в този сектор и ги е предупредила, че „ще мислим за по-строги мерки, ако не се спазват правилата“.