Фандъкова кани чужденци да следят ремонта на жълтите павета

Международен експертен съвет в търсене на решение как да се пренаредят отново жълтите павета пред Народното събрание. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова като гаранция, че ремонтът на ремонта на настилката ще бъде качествен. Другата набелязана мярка е вземане на повторни проби от разместените участъци, каза тя пред сесията на Столичния общински съвет (СОС).

„В експертния съвет ще бъдат поканени най-добрите експерти от София, които да дадат становище за начина на нареждане (на паветата), така също и експерти от чужбина – от градове, с които работим в добро партньорство“, уточни Фандъкова. Препоръката на този международен съвет, преди да се реализира, ще бъде съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство.

„Компромис с никой по веригата – от проектанта през надзора до изпълнителя, няма да бъде направен. Заложените санкции за некачествено строителство са в размер на 830 000 лв. (преди дни Фандъкова обяви, че глобява „Трейс Груп Холд“ със 100 000 лв. заради чупене на жълти павета от работници на обекта). Разбира се, там има и сериозни санкции за забавяне. Те могат да бъдат наложени, когато приключи изпълнението. Твърдението, че санкциите могат да бъдат наложени сега, означава да се спаси фирмата, защото санкция сега няма да издържи в съда“, каза още Фандъкова.