Факт! Имаме трамваи по Графа

tramvai-12

Трамваи 10,12 и 18 вече се движат по „Граф Игнатиев“

Трамваите по линиите 10,12 и 18 от четвъртък отново ще се движат по обичайните си маршрути, които минават през централната софийска улица „Граф Игнатиев“. Мотрисите по нея бяха спрени в началото на май заради мащабното обновяване на тази част от столицата.

ОГРАНИЧИТЕЛИТЕ ПО ГРАФА С НОВА ФОРМА

От 4:30 тази сутрин, служители на дирекция „аварийна помощ и превенция“ към Столична община, стояха по кръстовищата на „Граф Игнатиев“ и предупреждаваха пресичащите пешеходци и леки автомобили. Мобилен екип с камери следеше движението по ремонтираното трамвайно трасе.


Първоначалният срок за възстановяването на движението, съобщен от общината, беше началото на октомври. Това на практика стана повече от два месеца и половина по-късно. Вече са монтирани новите информационни табла на спирките, които показват движението на трамваите.
цата вече се води споделена между пешеходци, велосипедисти и градски транспорт – нивото на тротоарите беше изравнено с това на улицата. За това по част от трасето вече са поставени постоянни каменни ограничители, които да предпазват хората от минаващите трамваи. В другите части от трасето въпросните ограничители са временни. Водачите на трамваите са инструктирани да се движат по „Граф Игнатиев“ с повишено внимание и ниска скорост, съобщиха от общината. И призоваха хората да внимават, когато ходят по улицата, тъй като след ремонта, релсите са станали по-безшумни.
Заради връщането на трамваите Центърът за градска мобилност започна и информационна кампания, с която да привлече вниманието на пешеходците. В последните дни по улицата се появиха и предупредителни табели, на които пише, че движението по релсите е забранено и е опасно за живота.
Въпреки връщането на трамваите ремонтът по улицата и прилежащите ѝ пространства продължава. Очаква се в следващите дни да бъдат махнати и загражденията около градината на храма „Св. Седмочисленици“.

ЗАПОЧНА ТЕСТОВО ПУСКАНЕ НА ТРАМВАИ ПО ГРАФА


Трамвайното трасе е първият етап от ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, който официално е пуснат в експлоатация. Неговият ремонт роди и един от скандалите около обновяването на тази част от града. Той доведе до оставката на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев, който получи и обвинение за длъжностно престъпление, което потенциално би довело до щета от над 5 млн. лева.