Езерото Дружба с фонтан за 30 хиляди лева

фонтан-езерото-дружба

От вчера жителите и гостите на София могат да се насладят на новия фонтан в езерото Дружба

Той се състои от два елемента и освен естетически ще изпълнява и допълнителни функции, насочени към обогатяване на средата за живеене в езерото, съобщиха от Столичната община.

Аераторът, който е част от самия фонтан, вкарва кислород във водата, с което подобрява условията за живот на рибите и същевременно ограничава развитието на водораслите.

Фонтанът е снабден и с декоративно осветление, като общата стойност на съоръжението е 30 000 лв.

В парка, около езерото Дружба, предстои извършване на ремонтни дейности, които ще обхванат както алейната инфраструктура, така и детските площадки.

Според Уикипедия, Езерото Дружба (също езеро в Дружба или Дружбенското езеро) е най-голямото езеро в жилищните райони на София.

Намира се в подрайон „Дружба 1“ на жилищен комплекс „Дружба“, Район Искър. Районът около езерото е благоустроен в парк, ограничен от булевард „Искърско шосе“ и улиците „Кръстьо Пастухов“, „Тирана“ и „Канала“.

Езерото е разположено в направление югозапад-североизток, като пешеходен мост го разделя на 2 части: по-малка североизточна (заемаща около 1/4 от общата площ) и по-голяма югозападна част. Оформило се е през 1970-те год. от подпочвени води при изкопни работи за извличане на строителни материали за разширяване на жилищния комплекс. След появата му езерото е с голи, отвесни брегове, останали от изкопната яма. Постепенно, с течение на годините, теренът се благоустроява, бреговете улягат и около него е създаден парк, наричан „Езерото“[