Евелин Банев-Брендо се е предал в затвора в София около 7:30 ч. тази сутрин

evelin-banev-brendo

Обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се е предал на полицията. Това съобщиха от МВР, цитирано от БТА.

Действията на Банев са били доброволни, като той сам е отишъл пред затвора в София, уточниха от вътрешното министерство.

Банев ще бъде предаден на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието. 

Името на Банев нашумя последно през ноември миналата година покрай случай с пълномощно, изготвено в кметството на врачанското село Тлачене. То било с дата от май 2022 г. Още тогава са били предприети оперативни действия за изясняване дали той е присъствал лично по време на заверката на документа при кметския наместник.

Банев има поставена окончателна присъда от Върховния съд през 2018 г. Тогава по обвинение за пране на пари той получи шест години затвор.

През юни 2022 г. Апелативният съд потвърди, че Евелин Банев-Брендо не може да изтърпи у нас присъдите си от Италия и Румъния.

Евелин Банев вече е приведен за изтърпяване на шестгодишната му присъда. Това съобщиха за БТА от Министерство на правосъдието.

На брифинг пред медиите директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков заяви, че Банев се е явил пред Централния Софийски затвор с изтекла лична карта.

В същото време в МВР започва проверка за това как Банев се е върнал в България.