Електронен билет в градския транспорт … чак през 2020 г.

електронен-билет
Зелен билет

Най-рано от началото на 2020 г. ще ни таксуват с нова система за билети в градския транспорт на София. 10 са фирмите, които са заявили желание да я изграждат, а коя от тях ще бъде избрана да въведе “ електронен билет “ в София ще стане ясно до три месеца.

Нови превозни документи, видеонаблюдение, както и нова система за ценообразуване ще донесе тикет системата за градския транспорт в столицата, за чието изграждане в момента се търси фирма изпълнител.
 
В цифри това звучи така – 15 000 компонента, които трябва да бъдат инсталирани в над 1300 превозни средства, оборудване на 11 депа и над 50 метростанции. Освен това фимрата, която ще изгражда системата, трябва да се погрижи и за нейната поддръжка в рамите на 10 година. Всичко това ще струва около 88 млн. лева, като това е прогнозната стойност на поръчката, припомни директорът на столичния градски транспорт Християн Петров.
 
За да започне изграждането на системата обаче, комисия, съставена от 7 общински съветници от всички политически сили, седем представители на Центъра за градска мобилност и един на столичната община трябва да одобрят един от кандидатите. Инвестицията бъде изцяло от бюджета на Центъра, допълни Петров.

Окончателната стойност на новата тикет система за електронен билет ще стане ясна до три месеца, след като комисията избере една от фирмите кандидати.