Електрически скутери под наем „спестяват“ на София 9 т вредни емисии за 5 месеца

shareascoot_1

Услугата за споделено пътуване SHARЕASCOOT стартира в началото на септември 2019 г., в така наречения „широк център“ на София. От началото на сезона (01.04.2020) и въпреки ограниченията заради пандемията компанията за „умно“ и по-екологично градско придвижване реализира над 10 000 „райда“ или над 60 000 км в града, като така на столицата ни са спестени над 9 тона вредни емисии само за 5 месеца.

Една година след старта на новата услуга и в резултат на все по-отговорното поведение на потребителите спрямо замърсяването на околната среда SHAREASCOOT.bg увеличава двойно „флота“ си, като пуска в експлоатация 30 броя нови електрически скутери в мрежата си от мотопеди в София.

Предвид удвояването на флотилията, компанията разширява зоната за обслужване, в която могат да се паркират скутерите, като в нея вече се включват кварталите Младост, Красно село, част от Студентски град, част от Люлин и част от Кръстова вада. По този начин улеснен достъп до услугата получават над 640 000 жители и гости на града. Зоната за ползване остава щирока, като обхваща целия град заедно с околните населени места.

С новите 30 електрически скутера, общият брой мотопеди на компанията достига 60. Логичният избор за удобен градски скутер пада на модела CUX на една от най-реномираните марки за ел.скутери – SUPER SOCO. Всички скутери са оборудвани с електрически куфари (там се съхранява каската), които се отключват при стартиране на сесия, имат вградени gps модули и са ограничени на максимална скорост от 45 км/ч.

SHAREASCOOT се базира на мобилно приложение, достъпно в App Store и Google Play. След като го инсталира веднъж, потребителят може да открие най-близкия до него скутер в града, да го резервира или директно да го отключи през приложението и да потегли. Необходима е само регистрация, като задължителните условия са навършени 18 години, притежание на смартфон с мобилен интернет, шофьорска книжка и кредитна карта. Регистрацията е безплатна. Цената е 29 ст. на минута, като не се плаща първоначална такса. Съществува и опция за целодневно наемане на скутерите.

Този сезон услугата SHAREASCOT ще бъде достъпна, докато атмосферните условия позволяват (дневна температура над 10 градуса).