Движението по бул. „Цар Освободител“ остава блокирано вече пети час

protest-pred-parlamenta

След 7 ч. тази сутрин пред парламента започнаха да се събират хора, както бе заявено в социалните мрежи. Целта е блокада на Народното събрание, където депутатите обсъждат внесения от БСП вот на недоверие към правителството. Има и призиви за блокиране на други обществени сгради като съдебни палати.

Пред Народното събрание пети час продължава протестът на недоволните от правителството и главния прокурор.

Около обяд стана ясно и че протестиращи са блокирали за кратко метрото, което не се движи в посока „Младост“.

„За няколко минути преди около час движението на влаковете на софийското метро беше спряно от протестиращите, но вече е възстановено и е по разписание“, съобщи за Стоян Братоев, началник на столичния метрополитен, цитиран от БНР.

„На перона на всяка станция има т.нар. бутон безопасност, ако попадне пътник на релсите, да може да се изключи напрежението и двама-трима от тия господа са отишли и изключили този бутон. За няколко минути не е имало напрежение на перона на станцията. Възстановено е веднага движението, така че няма проблем. Сега ще сложим малко повече полицаи, така че да не правят зулуми“, казва Братоев. 

Той допълва, че не е имало блокирани пътници в мотриси заради действията на протестиращите.

Протестиращи направиха блокада на движението пред сградата на парламента още в сутрешните часове. Отсечката остава блокирана и към 13 ч.

Към момента протестът протича спокойно, като периметърът около Народното събрание е отцепен за преминаване от органите на реда. Органите на реда пък призоваха протестите да протичат мирно, а институциите да бъдат оставени да работят и да не се пречи на другите граждани.