Движението на трамвай номер 5 по бул. “Цар Борис Трети“ до „Княжево“ в София ще бъде възстановено скоро

цар-борис-трети

Движението на трамвай номер 5 по бул. “Цар Борис Трети“ до „Княжево“ в София ще бъде възстановено скоро, съобщиха от столична община за БТА.

Дирекция „Национален строителен контрол“ насрочи държавна приемателна комисия на трамвайното трасе по бул. “Цар Борис Трети“ от “Бъкстон“ до „Княжево“. Веднага след въвеждането на обекта в експлоатация ще бъде пуснато трамвайното движение до кв. “Княжево“.

Вчера от „Спаси София“ съобщиха във Фейсбук страницата си за „добри новини за трамвай 5:

Трамваите по бул. Цар Борис III най-накрая ще тръгнат до Kняжево през следващите дни. Това стана ясно след като се получи дата за свикване на Приемателна комисия. В зависимост от работата ѝ, очакваме трасето да бъде въведено в експлоатация между 23 и 28 декември. Това става възможно след огромните положени усилия на администрацията на СО, общинските съветници и експертите в МРРБ.

Припомняме, че сагата с ремонта на трамвая започна преди почти 1000 дни и беше белязана от огромно закъснение, скандали за некачествена работа, лоша организация и огромни неудобства за стотиците хиляди живущи по трасето. Тепърва ще се правят пресмятания за това каква глоба ще бъде наложена на фирмата, защото подобно закъснение повече не трябва да се повтаря и не трябва да се толерира!

Ремонтът на трасето по бул. „Цар Борис III“ започна през април 2021 г. на два етапа. Първият етап на строителството обхваща трасето по бул. „Македония“ и участъка от пл. „Руски паметник“ до трамвайно ухо „Бъкстон“, а вторият етап – от трамвайното ухо „Бъкстон“ до трамвайно ухо „Княжево“. Според договора със строителната компания ВДХ трябваше да приключи тази пролет. Това обаче не се случи, като отново със закъснение бе възстановено само движението на трамваите първо от Съдебната палата до бул. „Христо Ботев“, а впоследствие и до „Бъкстон“.