Двама въоръжени затворници избягаха от Централния софийски затвор

софийски-затвор

Двама затворници са избягали от Централния софийски затвор след като преди това са нападнали служители. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Сигналът за бягството е подаден около 15:45 ч., когато двамата лишени от свобода са извършили въоръжено нападение над служители от затвора, след което са избягали. В момента двамата се издирват от полицията.

Единият от избягалите затворници се казва Владимир Стефанов. Той е рецидивист, осъден на 30 години лишаване от свобода за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама полицаи.

Другият избягал е Радослав Колев. Той също е рецидивист, като е осъден на 26 години затвор за убийство.

Упражнена е принуда и заплаха с огнестрелно и хладно оръжие. Това каза пред журналисти заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов по повод бягството от Софийския затвор на двама опасни престъпници. По пътя си те пребили и стреляли по няколко надзиратели и служител на СОТ, преди да излязат през централния вход на затвора и да се запътят към близка улица, където ги чакала кола.  

Първо затворниците са пребили служител на СОТ, който инспектирал получените вещи на пандизчиите. След това и надзирател, а после заплашили негов колега с оръжие. Стреляли три пъти.   След като видяла да бягат, чистачка от затвора тръгнала след тях, но не успяла да ги спре. Гонила ги до момента, в който се качили в тъмната кола.

„Има реакция от нашите служители, но за съжаление неуспешна. Дали реакцията е адекватна, ще се прецени допълнително. Доколкото става ясно, са произведени три изстрела. За голямо щастие няма пострадали лица, както между охраната на затвора, така и цивилни граждани. Както виждате затворът се намира едва ли не в центъра на града и тези изстрели е можело да доведат до крайно неблагоприятни последици“, подчерта зам.-министърът на правосъдието.  

На въпрос как е затворниците са се сдобили с оръжие, той отговори: „Назначена е проверка. Този въпрос ще се изясни допълнително“. „Българските затвори имат 100-годишна история и в рамките на тази история е имало многобройни случаи на бягство“, допълни още заместник-министърът на правосъдието

От прокуратурата и МВР уточниха, че се проверяват действията на охранителния състав в затвора. Двама прокурори са започнали разследване.

От столичната полиция предупреждават гражданите да сигнализират веднага, в случай че забележат двамата мъже. По данни на полицията те са агресивни, възможно е да са въоръжени и да окажат съпротива.