Двама души загинаха след пожар в „Пирогов“

pozar-pirogov

Двама души са загинали, а други над 60 са евакуирани и настанени по други отделения в болницата след пожар в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ в София. 15 души са леко обгазени, сред които и двама полицаи.

Сигналът за пожарът е подаден малко преди 4 ч. тази сутрин, като незабавно за мястото на инцидента са изпратени осем пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби. Те успели да локализират и потушат огъня около 4:25 часа.
Преди да лумне огънят, имало взрив на кислородна бутилка в една от стаите във Второ вътрешно отделение. Вследствие на експлозията е рухнала стена.

Спешният институт отваря гореща линия, на която близки на пациенти ще могат да получават информация.

Номерът е 02 915 45 40, съобщи временно изпълняващият длъжността директор на болницата проф. д-р Николай Габровски. Той призова линията да използват само роднини и приятели на настанени в засегнатото от огъня Второ вътрешно отделение.

Проф. Николай Габровски уточни, че причината за инцидента се изяснява.

„Единият от починалите е имал нужда от високи количества кислород заради тежки увреждания на белия дроб. Следствените действия ще уточнят как точно е започнал инцидентът“, заяви още зам.-директорът на „Пирогов“. 

„Без намесата на пожарникарите и тяхната реакция в момента щяхме да говорим за инцидент от друг мащаб и една национална трагедия“, уточни Габровски.

12 пожарни се появиха невероятно бързо. Нещата са под контрол, всички пациенти от отделението са обгрижени, подчерта зам.-директорът на болницата.