Драмата с „Капитолия“ продължава. Съдът е спрял премахването на незаконни обекти на автокъщата в Борисовата градина

Демонтажът на металните съоръжения в автокъщата в Борисовата градина е спрян от съда. Това съобщи на брифинг тази сутрин кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.

„Вчера съдът е взел решение за спиране на премахването и ние ще обжалваме. Надявам се, че Върховният административен съд (ВАС) бързо ще вземе решение, за да продължим“, коментира Фандъкова.

Главният архитект на София Здравко Здравков коментира възмутено: „Виждам в едно съдебно решение изключителна загриженост към автомобилите. В това съдебно решение е изказана грижа, че утре може да завали градушка и да наруши целостта на автомобилите“. 

По думите му, на мястото нарочно е паркиран микробус със спаднати гуми, който да пречи на навлизането на тежка техника. 

„Тези чадъри имат фундаменти с дълбочина по-голяма от 4 метра. И в същото време ние ги премахваме едва ли не като преместваеми съоръжения. Вижте какъв кран е дошъл тук да премахне тези преместваеми съоръжения“, посочи Здравков. 

Кметът Фандъкова беше категорична, че общината ще обжалва решението на съда. 

„Вчера екипът ни беше тук в 8 ч. От 8.30 до 12 екипът се опитваше да премахне колите, които бяха паркирали под чадърите, за да саботират изпълнението на заповедта. Едва в 12 ч. започна изпълнението на заповедта. В края на работния ден, около 17 ч. беше донесено копие от определението на съдията, с което се спира нашето изпълнение“, обясни още арх. Здравков. 

„Това нещо е апотеоз на беззаконието в България. Затова ние ще направим всичко възможно това да бъде изчистено от Борисова градина“, добави той.