Доброволци се затвориха в клетки пред Парламента

протест-ценни-кожи

ХОРАТА ЩЕ ПРЕКАРАТ ЕДНА СЕДМИЦА В КЛЕТКИ

Доброволци ще прекарат една седмица в клетка в градинката до сградата на парламента в столицата. Целта е да напомнят за страданието на животните във фермите за ценни кожи.
Доброволците ще се сменят в клетката денонощно, така че в нея винаги да има по един човек. Пърформънсът се организира от Сдружение КАЖИ и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи.

„Чрез тази протестна демонстрация искаме да напомним, че именно през месец ноември ще бъдат убити стотици хиляди животни у нас. Те се използват само и единствено за кожени палта и модни аксесоари. Тяхното месо не се използва за храна“, разказа пред Bulgaria ON AIR организаторът на инициативата Петя Алтимирска.

Очаква се в парламента да бъде насрочено заседание на Комисията по земеделието и храните за разглеждане и гласуване на внесения в началото на месец септември законопроект за забрана добива на ценни кожи в страната. При разглеждане в първата комисия (по взаимодействие с неправителствените организации), законопроектът беше подкрепен почти единодушно от всички депутати.
По данни на БАБХ в България функционират две ферми за ценни кожи. И двете са за американски норки. Общият им обявен капацитет е близо 130 хиляди.

Около 70% от тези животни ще бъдат убити за кожите им в рамките на месец ноември. Близо 99% от норките се отглеждат във ферма до старозагорското село Маджерито.

„На фона на увеличаващия се брой забрани в Европа, у нас се увеличава броят убивани животни за кожи всяка година“, посочи още Петя Алтимирска.

Организаторите посочват, че част от хората в клетката до парламента ще са известни артисти, музиканти и художници.