До края на август трябва да е готова новата сграда на Френската езикова гимназия в София

frenska-gimnaziya

Кметът Йорданка Фандъкова провери изграждането на новата сграда към Френската езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в София. До края на август трябва да бъде окончателно приключен проектът за разширение и цялостна модернизация на съществуващата сграда на гимназията.

„Радвам се, че новата учебна година ще бъде открита в обновена и разширена сграда, която предоставя подходящи условия за учениците и учителите на една от най-добрите гимназии в София – с голяма спортна зала, нова училищна библиотека, модерни кабинети и класни стаи.“ Това каза днес кметът Фандъкова при проверка на довършителните работи от изпълнението на проекта за Френската езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“.

Новите осмокласници никога няма да играят физкултура на пети етаж, а библиотеката им да бъде в класна стая.

Кметът Фандъкова благодари на директора на гимназията Емилия Богданова и нейния екип за създадената организация, както и на НСА, които предоставиха помещения, за работа през тази учебна година.

Разширението на гимназията е с три тела – четириетажен учебен корпус за 6 класни стаи, 3 кабинета, библиотека и помощни помещения и двуетажен спортен комплекс с многофункционална спортна зала. Съществуващата сграда е цялостно обновена с изпълнение на дейности по топлоизолиране на фасадите, извършва се и подмяна на отоплителната инсталация, на ел. инсталация и довършителни работи.

„В процеса на изпълнение взехме решение да включим и дейности, които не бяха предвидени, с цел да завършим изцяло обновяването на съществуващата сграда. Финансирането е осигурено от общинския бюджет като собствено финансиране по проект по ОП „Региони в растеж“ за изграждане и основен ремонт на 26 училища и детски градини на територията на София“, посочи Йорданка Фандъкова.

Експерти на Столична община приоритетно извършват контрол върху строителните дейности, тъй като качеството на изпълнението е от водещо значение за нас. С помощта и на ръководството на училището, заедно със строителя преминаваме буквално през всеки един детайл, така че, когато в края на месец август завършим обекта, всички страни да бъдат доволни от свършената работа“, подчерта заместник-кметът по строителство в Столична община инж. Ангел Джоргов.

Директорът на гимназията Емилия Богданова сподели: „Радвам се, че съм директор, когато мечтата на Френската гимназия за нови класни стаи и физкултурен салон се сбъдна. Нашите деца заслужават най-доброто. Това ще ни позволи от следващата година да можем да преминем на едносменен режим на работа“.

„Инвестираме целенасочено в модернизация и строителство на нови сгради в най-търсените гимназии в София. След новата сграда на Втора английска езикова гимназия и ремонта на 91 Немска езикова гимназия беше изцяло модернизирана сградата на Софийската математическа гимназия и построена нова сграда със спортна зала в Първа английска езикова гимназия. Предстои освобождаването и ремонта на сграда за разширение на Испанската гимназия. Всичко това е насочено за осигуряване на по-добри условия за децата“, посочи също Йорданка Фандъкова.