До края на 2025 г. разширението на третата линия на метрото трябва да е готово

stroez-na-metroto
Снимка: Аделина Ангелова/ Столична община

Участъкът от три километра на софийското метро, от ж.к. „Хаджи Димитър“ до ж.к. „Левски“, трябва да завърши в края на 2025 г. Това обяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, която днес провери разширението на третата метролиния под бул. „Владимир Вазов“, заедно с председателя на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев и директорът на „Метрополитен“ Стоян Братоев.

Метрото променя средата, в която живеем, променя кварталите. След изграждането на продължението на третия лъч на метрото се очаква 50 % от градския транспорт на София да се осъществява с метро, посочи Фандъкова.

До момента са изпълнени 33-34 % от разширението на метрото, което се строи за срок от 3,5 години. Работи се по график, в момента се изгражда перонния участък на бъдещата метростанция „Тракия“. Изградени са външните конструкции, носещите стени, покривната площ, предстои да се изградят вътрешните конструкции, каза Братоев. По думите му това е един от най-трудните за строителство участъци, защото има много подземни води. През цялото време помпените системи работят, ако се изключат тунелът ще бъде под вода, каза Братоев. Прави се постоянно водопонижаване, за да може да се изгради конструкцията, да се изолира и тогава помпите ще се изключат, обясни той.

Общо 43 хиляди души ще бъде пътникопотокът през новите три станции, за които са поръчани още осем влака, в добавка към движещите се 30 влака за третата линия, информира още Стоян Братоев.

Източник: БТА/София Господинова