До дни издават виза за строеж на нова детска болница

detska-bolnica-stroez

До няколко дни Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще издаде виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда за строеж на детска болница – отново в рамките на Медицинска академия, с височина до 20 метра. Това съобщи в Министерски съвет министърът Виолета Комитова след среща с Инициативата за строеж на нова детска болница.

Преди решението, което обяви за строеж на детска болница Комитова изброи предисторията. 2004 г. детската болница получава експертно становище, МЗ оповестява, че корпусът на Александровска болница е негоден. 2011 г. е издаден ПУП строежът й все пак да е именно в старото скеле на Медицинска академия, през 2019 г. Министерство на здравеопазването е пусната обществената поръчка за детска болница там, 2020 г. има договор с изпълнителя, а 2021 г. участниците съобщават, че от 6 месеца очакват от МРРБ да съдейства да се изготви ПУП. За съжаление обаче по силата на правния закон след ПУП -а от 2011 г. няма как в действащ план да се появи стара сграда, обясни министър Комитова.

Затова МРРБ може да издаде виза в рамките на няколко дни за ново проучване и проектиране, но отново в рамките на Медицинска академия.

 идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница „Лозенец“ (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. Строежът на детска болница получи статут с национално значение.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в „браншов канибализъм“.

Лекари, родители, архитекти започнаха протест с мотив, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата. Те се организираха и в инициатива с подписи за промяна изцяло на проекта.

На 27 май 2020 година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница.

На 10 юни 2021 година представители на кауза „За Доброто“, майки, архитекти и инженери внесоха в Президентството петиция за спиране на договора за строеж на Национална детска болница, подписан преди година от правителството на премиера Бойко Борисов.