До десетина дни ще се разбере още колко време няма да има метро до „Хаджи Димитър“

metrostancia-hadzhi-dimitar

До десетина дни ще може да се даде конкретен срок за пускането на метрото в участъка между „Хаджи Димитър“ и „Театрална“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по bTV тази сутрин.

„Остава затворен един участък между „Хаджи Димитър“ и „Театрална“. Отпреди месец, вследствие на повишено водно количество, се надигна един участък около 30 м. За съжаление, работата е много бавна, иначе се работи денонощно. Вече е разкрит целият участък. Това, което се установява до момента е, че няма проблеми с носещата конструкция.

Беше направена проверка на всички материали и те отговарят на изискванията. Цялото изпълнение и възстановяване ще бъде изцяло за сметка на изпълнителя. Това е заложено в договора, който е изключително строг. В него ясно е записано, че в рамките на 1 година всякакви проблеми се отстраняват за сметка на изпълнителя, без значение от причината“, разказа Фандъкова.

Проверките, които всички служби са назначили и са на финала, ясно показват, че материалите отговорят на стандартите. „Показа се, че няма проблеми по носещата конструкция. Важно е да се работи интензивно, за да може в сравнително кратък срок да се възстанови движението. Най-важното е, че всички системи за сигурност работиха, за да не се стигне до инцидент.

Конкретен срок ще може да се даде до десетина дни, когато вече започне изцяло възстановяването на релсовия път и на всички системи в тази част на метрото. Проектантите заложиха не 100%, а над 150%, вдигнаха проекта на такова ниво, че да издържи на максималния воден стълб, който да бъде до ниво терен“, обясни още кметът на София.

Третият лъч на метрото беше пуснат в експлоатация на 26 август, 2020 година.