До броени седмици електробуси ще возят до метрото по заявка

dovezdasht-avtobus-electrobus
Снимка: Столична община/Аделина Ангелова

Проектът за електробуси, които да се движат в даден квартал и докарват пътници до метрото, е в своя финален етап. От последния септември досега се извършваха полеви тестове. Обходени са всички предвидени маршрути в „Манастирски ливади“ – Изток и Запад, а също така кв. „Павлово“ и част от „Красно село“. Оглеждани са и местата, подходящи за спиране на буса, обясни пред Радио София Иван Николов от направление „Транспорт“ в Столичната община.

Очаква се скоро реално да бъдат возени пътници и да се отчете използваемостта от гражданите на този вид транспорт, който ще довежда пътници до метростанция „Красно село“, където ще може да се прави и връзка с трамвайни линии.

Услугата е иновативна. Направени са обществени обсъждания по райони, уточни Николов. Било е необходимо време, за да бъдат адаптирани полезни идеи и предложения, направени от местните жители.

Последното обществено обсъждане с представяне на концепцията ще се проведе до края на януари, след което ще се пристъпи към „транспорт на поискване“.