Директорът на „Топлофикация София“ подаде оставка

Директорът на „Топлофикация София“ инж. Александър Александров се оттегля от поста, съобщи той в позиция до медиите.

Взех решението да се оттегля от поста изпълнителен директор на „Топлофикация София“ ЕАД, тъй като не желая да бъда повод и обект на политически спекулации и манипулативни внушения, които уронват авторитета ми и целят да поставят под съмнение професионалната ми експертиза и етика, пише в позицията на Александър Александров.

През последните 5 години „Топлофикация София“ ЕАД направи няколко големи стъпки в посока дигитализиране на процеси, които я приближиха до модерните ютилити компании в сектора. Работихме успешно по внедряване на съвременна автоматизирана платформа за термо-хидравлично моделиране, мониторинг и управление на топлопреносната мрежа, посочва той.

През последните пет години усилията ни бяха възнаградени с устойчива тенденция за нарастване броя на нашите клиенти, като те се увеличиха с 15 094 или с 3,4 на сто. За същия период към топлопреносната мрежа са присъединени 585 нови сгради и в резултат на това трасето бе увеличено с над 24 км. Справяхме с предизвикателството да работим и поддържаме топлопреносна мрежа, изградена в средата на миналия век, без да имаме достатъчна ликвидност за необходимите инвестиционни и ремонтни дейности, пише още в позицията.

Преди около седмица от „Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София“ настояха за оставката на изпълнителния директор на дружеството на брифинг в Столичния общински съвет с мотива за конфликт на интереси между Александров и жената, с която той живее на семейни начала, и го обвиниха в злоупотреба за милиони с обществени поръчки.