Дезинфекцират градския транспорт в София заради коронавирус

public-transportatipublic-transportation-dezinfectionon-dezinfection

Софийският оперативен щаб за превенция на разпространението на коронавируса даде указания за допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите в София. Допълнително се обработват и с дезинфектанти парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.
Щабът беше свикан на заседание от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова във връзка за превенция на разпространението на коронавируса.

Отменят всички културни събития в София и страната

До момента на територията на Столична община няма регистриран случай на заразяване с COVID-19, докладва д-р Пенчев, директор на Столична регионална здрава инспекция.

На този етап София разполага със свободен брой легла за лечение и карантина на хора с вирусни симптоми. Здравните заведения в София разполагат с необходимия брой медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани, както и необходимите индивидуални защитни средства.

По заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова Втора градска многопрофилна болница се подготвя да поеме случаите на заразени с COVID-19 при необходимост. За това са осигуряват нужните апаратура, медицински персонал и защитни облекла. Ръководствата на болници „Пирогов“, Александровска, ВМА, Белодробна и Инфекциозна докладваха за въведената допълнителна организация и готовността за реакция.

Съветът на лекарите към всички граждани, които имат вирусни симптоми, е първо да се обадят по телефона на личния си лекар, да изпълняват стриктно неговите указания и да не предприемат посещение в медицински центрове. Граждани, които нямат лични лекари, могат да се свържат по телефона със Столичната регионална здравна инспекция. Гражданите, на които е наложена карантина, трябва стриктно да я спазват.
Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция. Детските градини работят със засилен филтър на вход за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвежда се и допълнителна дезинфекция. Същите мерки се въвеждат и за общинските социални услуги.

По нареждане на щаба всички помещения на институции, които работят с граждани, ще бъдат дезинфекцирани по 4 пъти на ден. Препоръчва се на всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да предприемат мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно.

Столична община отменя всички общински масови мероприятия като се изпълняват стриктно указанията за спортни и културни мероприятия на националния щаб.

Оперативният щаб на София препоръчва на всички граждани да ограничат максимално социалните си контакти, да спазват добра лична хигиена.
Призоваваме гражданите да са спокойни и да се информират от официалните източници.