Девет нови случая на заразени с коронавируса COVID-19 са установени в София

gripna-epidemia

Девет нови случая на заразени с коронавируса COVID-19 са установени в София след изследването на 99 проби. Това каза по време на редовния брифинг пред ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Националния кризисен щаб срещу коронавируса .

9 положителни проби от 99 изследвани лица. Те са взети и от амбулаторни пациенти. Едната е лежаща болна – тя е от компанията на предишната положителна – заедно са били на тези конгреси, за които ви казах“, каза ген. Мутафчийски.  „Четирима от карантинираните лица в Белодробната клиника са с положителен резултат. Част от болните са били заедно на почивка“, каза още той.  „С национална полиция се издирват 200 души, които са били в контакт със заразените”, заяви Мутафчийски.  

Сериозно се е влошило състоянието на мъжа, настанен в „Пирогов“, чиято съпруга вчера стана първата жертва на болестта в България.

Издадена е заповед за преобразуване на Втора градска в инфекциозна болница. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в началото на 10-ото заседание на СОС.

„Има готовност Втора градска болница да бъде преобразувана в инфекциозна. Разбира се с уговорката, че през тези 72 часа, освен преместването на пациентите, ще бъде извършена и цялостната подготовка за приемане на пациентите в капацитет, който позволява към момента наличната не само база, но и медицински персонал и апаратура. Вече има издадено разпореждане от министъра на здравеопазването към директорите на регионалните здравни инспекции“, обясни тя. От днес започва организацията за преобразуване и преобразяване на болницата.

Шофьорите в градския транспорт няма да продават билети

По думите ѝ болницата има капацитет да разкрие до 50 легла, като това ще става на етапи според нуждата и осигуреността с медицински персонал.

„В тази ситуация сигурността, както и стимулирането на лекари, медицински сестри и санитари е една от най-основните задачи, които имаме. Разчитаме на тях в този момент да работят с пациентите и затова сме отговорни както към тяхната мотивация за работа, така и към тяхната защита. В тази посока са и мерките, които разработваме и предприемаме през следващите дни“, обясни кметът.

Държавата търси варианти за осигуряване на финансови стимули за лекарите, сестрите и медицинските сестри, които са на първата линия в борбата с коронавируса, съобщи премиерът Бойко Борисов.