Детските градини и ясли в София отварят на 26 май

detska-gradina

Детските градини и ясли в София ще отворят на 26 май, първият работен ден след почивните дни. Това съобщи във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията. Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини. Всяка сутрин тяхното здравословно състояние ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълното им възстановяване.

Всички директори на детски градини и ясли в София ще получат инструкция за организацията на работата“, съобщава тя. Целта е да се осигурява дистанция между различните групи и между персонала и родителите. Увеличава се времето за провеждане на занимания навън при хубаво време. При игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група. Посещенията на родители вътре в помещенията ще остане забранено, както и преди затварянето на детските градини.

„Предвиден е текст, с който се възлагат на кметовете на общини да създадат необходимата организация по откриването им, независимо от спецификите на всяка община“, уведоми здравния министър Кирил Ананиев.  „Отчитайки ситуацията, предлагаме да не се изисква бележка за манипулациите на детето. Ще има постоянно медицинско наблюдение, ще се измерва температурата на всяко дете с нормален живачен термометър.  Родителите ще декларират, че са запознати с всички мерки и доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина или ясла. Предвидени са мерки за спазване на социална дистанция, така че да не се допусне заразяване от по-близко разстояние, ако има такова дете“, обясни още здравният министър.   Министър Вълчев допълни, че е много важно да се апелира към родителите, ако имат възможност, децата им да си останат вкъщи.  „Не препоръчваме на родителите, ако имат друга възможност, да ги пуснат на ясла или детска градина. 38% от родителите са готови веднага да пуснат децата, но има хора, които чакат нашия апел. Това е нашият апел“, каза министърът на образованието.  „Очакваме да отворят малко детски градини – предимно частни. По-голямата част ще отворят другата седмица, което ще се случи след допитване до всеки един родител. Очакваме групите да са с посещаемост от 10-11 деца. В София се очакват около 18 деца в група, като традиционно след 1-ви юни броят им намалява“, заяви още Вълчев.