Десетте автобуса, които ще обслужват линиите до Витоша пристигат другата седмица

avtobus-mercedes

„В началото на другата седмица в София пристигнат 10-те автобуса, които ще обслужват линиите до Витоша. А в началото на 2019 г. ще доставим и 60 нови съчленени автобуса на природен газ“. Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в Фейсбук профила си. Градските автобуси са MAN Lion’s City G, като първите 126 автобуса на природен газ, които купихме преди години. Те са нископодови, достъпни за майки с колички и хора със затруднения в придвижването, с климатизация и с най-високия екостандарт ЕВРО6. 
10-те автобуса за Витоша са Мерцедес, като заради планинския терен са с ръчна скоростна кутия, на дизел и екостандарт ЕВРО5. Освен това автобусите са полутуристически и с багажници, което позволява по-лесното пренасяне на ски, шейни и др. С тях заменяме 27-годишни автобуси, които в момента обслужват линиите. 

Нови 60 автобуса с двигатели на природен газ ще пристигнат в началото на 2019 година в София. Автобусите са съчленени 18-метрови от модел MAN Lion’s City G. Те ще бъдат нископодови, със задно разположени двигатели, работещи на сгъстен природен газ (CNG). Двигателите отговарят на най-високите стандарти Евро 6. Автобусите ще бъдат с климатизация в пътническия салон и кабината на водача, механична рампа за качване на колички за трудноподвижни лица и майки с детски колички, със система за накланяне на автобуса на спирки и със звуков и светлинен сигнал при затваряне на вратите. Бутилките за газ ще са от композитни материали, съобразени с последните европейски изисквания.

gradski-transport
За закупуването на автобусите беше сключена лизингова сделка между Столична община и Сожелиз България ЕООД. Търгът е спечелен от дъщерното дружество на Сосиете Женерал Експресбанк, в партньорство с MVB Truck&Bus Bulgaria (официален представител на MAN Truck & Bus AG) и е с 8-годишен период на финансиране. Сумата на лизинговия договор възлиза на над 40 млн. лева. Важна част от договора са гаранционното и сервизно обслужване на автобусите. MVB Truck&Bus Bulgaria има вече спечелен търг за автобуси за Столичен Автотранспорт и обслужват доставените по предходната обществена поръчка 126 бр. съчленени газови автобуса.