Десетки изхвърлени хлябове в уличен контейнер възмутиха хората в социалните мрежи

izhvarlen-hlyab-bratya-hlebari
Снимка: Петър Петров - Фейсбук

Снимка на десетки изхвърлени хлябове в уличен контейнер на ул. „Г.С.Раковски“ възмутиха хората в социалните мрежи.

Снимката е пусната от потребителя на Фейсбук  на 17 декември от Петър Петров. Коментарът към нея гласи: „Този хляб който струва от 3.50 до 8 лева от частна елитна фурна непродаден, който още е мек, вече е на боклука, виждате ли това, не е ли е грях да се изхвърли на боклука при толкова гладни деца и семейства? Да не говорим за приютите с бездомни кучета, в които се изписват хиляди левове…...!!!

По-късно Фейсбук заличава снимката по сигнали и блокира потребителя.

Хлябът, изхвърлен в боклука, е от пекарната „Братя Хлебари“ – фурна за хляб и хлебни изделия, създадена от братята Пресиян и Теодор Петрови. И понеже пекарната официално поддържа модерните ценности за природосъобразен живот, според който разхищението на храна е недопустимо, фактът, че толкова много продукция е изхвърлена, се прие още по-яростно.

От пекарна „Братя Хлебари“ излязоха с изявление на Фейсбук страницата си във Фейсбук, в което обясняват, че са имали голямо количество брак – не са го дарили поради тежката административна процедура, като обещават „този инцидент“ занапред да не се повтаря. Ето и пълното изявление на пекарна „Братя Хлебари“:

„Скъпи верни клиенти, фенове, приятели, по повод циркулираща из тази социална медия снимка и постове, обвиняващи хлебарницата ни в изхвърляне на голямо количество хляб, бихме желали да ви информираме, че Братята са уведомени за случилото се. На всеки е известно (но не всеки иска да приеме), че всеки един бизнес от хранителната промишленост се сблъсква с брак в един или друг момент – например поради непредвидени обстоятелства/провалени мероприятия и др. За съжаление в нашата държава администрацията по даряване на храна е толкова тежка, че буквално е невъзможно да се направи, колкото и добри намерения да имаш. Именно затова се стремим всячески да минимизираме изхвърлянето на продукция и продължаваме да мислим за още начини, по които да намалим отпадъка си до нула.

Уверяваме ви, че ще положим всякакви усилия този индивидуален случай да не се повтаря.

Извиняваме се за това, че без да целим сме разочаровали някои от вас. Със сигурност това не е политиката ни и Вие го знаете. До всички, които ще останете до нас – благодарим ви. Ние ще продължим да творим до прага на силите си за ВАС!

С Уважение, Братя Хлебари“