Народното събрание отвори врати за граждани

narodno-sabranie
Деца в парламента

Над 5500 граждани, повечето от които млади хора, посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати на парламента. Инициативата на законодателната институция е по повод 139-ата годишнина от Учредителното събрание.

bulgarian-parliament
Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов въвежда първите деца в сградаа на Парламента

В Народното събрание посетителите можеха да видят оригиналите на Търновската конституция, приета от Учредителното събрание на 16 април 1879 г., и на т.нар. Сребърна конституция – издадена през 1911 г. Гостите на институцията можеха да разгледат документалната изложба „Основите на българския парламентаризъм“, пленарната зала, както и постоянната експозиция, свързана с историята на Народното събрание.

bulgarian-parliament-sofia
Емил Христов показва оригинала на Търновската конституция

Между 10 и 30 минути изчакваха желаещите да се снимат на мястото на председателя на Народното събрание и да докоснат звънеца, с който се откриват и закриват заседанията на парламента. Гражданите проявиха интерес към местата, които заемат в пленарната зала президентът, министър-председателят и членовете на Министерския съвет.

bulgarian-parliament

Имаше и такива, които „провериха” как работи системата за гласуване, разговаряха помежду си на местата, на които обичайно стоят народните представители или „даваха” изявления за представителите на медиите.

bulgarian-parliament

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов посрещна най-нетърпеливите посетители, сред които бяха ученици от столичното 129-то училище „Антим І” и студенти по право.  

izlozba-narodno-sabranie

bulgarian-parliament-open-day
Студенти по право в сградата на Парламента