Демонтажът на паметника на съветската армия може да продължи, постанови ВАС

demontaz-pametnik-na-savetskata-armia

Върховният административен съд обезсили разпореждане на Административния съд в София – град, с което по жалба на Сдружение „Изправи се.БГ“ и група физически лица е наредено да се преустанови демонтирането на паметника на Съветската армия.

Делото е образувано по частна жалба от Областна администрация на Област София. Ответниците са Сдружение „Изправи се.БГ.“, представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров-в качеството му на общински съветник в Столичен общински съвет, Виктор Йочев и Георги Кадиев, в качеството им на граждани на Република България.

Върховните магистрати оставят без разглеждане искането, подадено от Сдружение „Изправи се.БГ“ и посочените физически лица, с което се оспорват действия на длъжностни лица от Областна управа-София по демонтиране и нарязване и на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“.

Според ВАС разпореждането на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като подалите жалбата нямат правен интерес от обжалването.

Посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова не изключи съветски паметници да бъдат прибрани на територията на Русия, когато са нежелани или демонтирани в България. Тя заяви това в разговор с рускоезичната телевизия RTVI, излъчен днес.