Дават 200 000 лв. за ремонт на храмове в София

ulica-dunav

Столичната община ще вложи над 200 хил. лв. в изграждането и поддръжката на четири църковни храма в София. Предложението е на кмета Йорданка Фандъкова по искане на районни кметове.

Избраните обекти, които Столичната община подкрепя сега, се нуждаят от спешни ремонти, те са важни храмове за църковния живот, за културата на града и за туризма. Основен акцент е грижата за най-старата сграда в София, това е храм-ротонда „Св. Георги Победоносец“ от 4 в., подчерта зам.кметът д-р Чобанов. За реставрация и консервация на храма се отпускат 78 000 лв.

50 000 лв. се отпускат за довършителни работи на новия храм „Св. Благовещение“ в жк „Дружба“ 2, който се изгражда от 2012 г. насам с решение на Светия синод, съобщи Чобанов.

40 000 лв. отделя Столичната община за Арменската апостолическа православна църква „Св. Богородица“ в районКрасно село. Опитваме се да приключим въпроса с изграждането на храма на арменската общност, която поради исторически обстоятелства нямаше до скоро самостоятелна сграда, каза Чобанов. Сега вече сме на финалната фаза на изграждането на техния храм, допълни зам-кметът.

За храм „Успение богородично“ в кв. Курило са предвидени 36 500 лв. за ремонт на стени, смяна на дограма, подмяна на таван, изграждане на нова електрическа инсталация и изработка на иконостас. Храмът се намира в гробищния парк на кв. Курило.