Датчици ще следят отварянето на над 8500 шахти в София

otvorena-shahta

До края на годината над 8500 шахти на светофарите в София ще бъдат опасани с датчици, които ще следят за нерагламентираното им отваряне. Това става ясно от писмен отговор на кмета на града Йорданка Фандъкова във връзка със стопанисването и контрола върху шахтите, собственост на общината, съобщи „Монитор“.

От отговора на кмета става ясно, че 34 000 е приблизителният брой на шахтите, които обслужват уличното осветление и светофарните уредби в София. Експлоатационните дружества „Софийска вода“ и „Топлофикация“ притежават общо 70 000 шахти, от които се обслужват различни съоръжения, свързани със снабдяването на гражданите с вода и топлинна енергия. „По мое искане през тази година Столичната община чрез дирекция „Управление и анализ на трафика“ започна изпълнението на проект за поставяне на датчици на 4000 шахти на светофарни уредби. Предвиждаме до края на годината с датчици, които сигнализират при нерегламентирано отваряне, да са над 1/4 от всички тях“, посочва градоначалникът. При монтажа се поставя допълнителен изолационен капак, извършва се номериране на кабелите, поставя се датчик, който подава сигнал в реално време. Като следващ етап общината планира контрол на достъпа и на шахти, които обслужват уличното осветление. Искането на Фандъкова датчици да следят отварянето на шахтите дойде, след като на 14 февруари 16-годишно момче загина след токов удар от оголен незаконен кабел, прокаран през шахта до светофар на бул. „Иван Гешов“. Тогава стана ясно, че кабелът убиец е захранвал незаконен павилион.

След трагедията от общината обясниха, че проверката за случилото е засегнала всички обекти на тротоара пред болница “Св. Иван Рилски”. Три от тях са поставени с издадени документи от район „Триадица“, като за два има проведен конкурс и сключен договор, по който се получава наем от тях. В документите за поставянето им са открити пропуски и нарушения. Те нямат удостоверения за въвеждане в експлоатация. За другите два обекта болницата е сключила договори за наем с търговски дружества също са напълно незаконни – без схеми за поставяне и без да са въведени в експлоатация. „Цялата проверка, както и всички документи, които са относими към случая, са изпратени на компетентните разследващи органи“, обяснява Фандъкова в отговора си.