Държавата си търси 84 милиона лева от строителя на неосъществения правителствен комплекс

pravitelstven-kompleks
Снимката е илюстративна /Pixabay

Правителственият комплекс, който трябваше да бъде построен на територията на „София Тех Парк“ и за който бяха отпуснати 84 млн. лв., носи само вреди на държавата. Засега единственото, което се е направено, е идейният проект от 2021 г. Това обяви министърът на икономиката Богдан Богданов пред бТВ. Парите са отпуснати авансово от Държавна консолидационна компания (ДКК) и все още не са върнати.

Идеята за правителствен комплекс е от 2008 г. по времето на кабинета „Станишев“. До началото на реализацията ѝ обаче минава повече от десетилетие. През 2021 г., само два месеца преди да приключи мандатът на третия кабинет на Бойко Борисов, се разбра, че ДКК и друга държавна фирма – „София тех парк“, са поискали от Столичната община да се изготви нов подробен устройствен план (ПУП) в местността „Къро“ за бъдещия правителствен център. Искането е отправено през 2020 г., като на 5 ноември същата година тогавашният главен архитект на София Здравко Здравков разпорежда да се изработи проект за нов ПУП. На 18 ноември са уведомени заинтересованите страни в район „Младост“, на чиято територия ще е правителствения комплекс. На 15 януари е изпратено ново съобщение за обществено обсъждане, няма постъпили възражения в 14-дневния срок и на 9 март Здравков одобрява новия ПУП.

Министърът на икономиката уточни, че не е направена обществена поръчка за строителството на комплекса, но въпреки това държавата (бел. ред. чрез ДКК) плаща авансово на избраната за дейността фирма, която той не посочи, 84 млн. лева.

Преди две години тогавашният служебен министър на икономиката Кирил Петков обяви, че проектът трябва да бъде спрян. И допълни, че чака да му кажат колко е най-малката щета, която държавата може да плати, за да излезе от този договор и да прекрати цялата тази сага, „да вземем терена, да го върнем отчасти обратно на „София Тех Парк“ и да търсим комплекси и инвеститори“.

Малко преди парламентарните избори на 4 април 2021 г. стана ясно, че ДКК и „София тех парк“ са подали искане до Столичната община за изготвяне на нов устройствен план. А главният архитект на София Здравко Здравков нарежда да се издаде нов ПУП, който по-късно одобрява.