ЦСКА представи проекта за новия стадион

stadium-cska-sofia

Ръководството на ЦСКА и  архитектурната компания IPA представиха идейния проект за новия стадион на клуба, който ще бъде изграден на мястото на настоящото съоръжение в Борисовата градина.

Проектът бе представен на специална пресконференция. Новият стадион на ЦСКА ще бъде с капацитет от 16 000 седящи места.   

На парка ще бъде върната площ от 20 декара, което ще върне нормалното движение в Борисовата градина. Новото съоръжение ще подобри състоянието и преживяването в парка не само по време на мачовете, но и по принцип. Премахвайки тренировъчните игрища пред стадиона, ще върнем редица дървесни видове, за да възстановим парковия вид“, заяви Цветан Петров, управител на „Ипа“.

Архитект Александър Хаджиев разясни цялостната концепция за устройството на новия стадион на ЦСКА.

„Общата ни цел с клуба е да създадем модерно съоръжение, което да даде възможност за страхотно изживяване на всички посетители. Стадионът може да бъде разделен на два подобекта. Първият е сектор „А“, а вторият са останалите сектори. На първото ниво на целия стадион ще има обширно пространство, което е отворено към парка. Там ще има павилиони за храни и напитки. Осигурили сме необходимите тоалетни. Сектор „А“ може да се определи като модерна многофункционална страда на четири нива. В централната зона е входът, а до него е феншопът, който ще работи целогодишно. В партерното ниво ще е спортно-техническата част, където ще са стаите за допингконтрол, медицинска помощ, стая на съдиите, съблекалните на отбори. Съблекалнята на ЦСКА ще бъде с видеоекран, специална озвучителна система, ледени басейни и помещение за загрявка преди началото на мача. Пресцентърът е с отделен вход, има студио и зала за пресконференция. Ресторантът ще работи целогодишно и ще има огромна професионална кухня. Имам зона за охрана, стюарди и представителите на полицията“, заяви Хаджиев.

„На второто нива са пространствата за картодържателите от бронзово ниво. Има и отворено пространство за медиите с над 50 места за журналисти и фотографи. Тук ще е музеят, който ще има най-модерна аудио-визуална техника. На същото ниво са офисите на клуба. На третото равнище е изцяло остъклена зона за фенове, която гледа към терена. Тя ще позволява провеждането на пресконференции, представяния, концерти и др. На последното четвърто ниво, което е с най-добра видимост към терена, е т.нар. контролруум, откъдето ще се следи за безопасността на зрителите. Ще има 17 ВИП бокса плюс още един, който ще бъде за ползите на ЦСКА. Те може да се ползват целогодишно след предварителна заявка“, допълни архитектът.

Общият капацитет ще достигне 16 000 места. Осигуряваме абсолютен комфорт за зрителите. Трибуните са проектирани с достатъчен брой вход-изходи, което позволява по-добро настаняване и напускане на стадионите. Първите 16 реда са с един наклон, а горните 11 с друг. Така се осигурява най-добра видимост, като тези с най-лоша ще имат по-висок коефициент от изискуемия минимум от УЕФА. Фасадата е от алуминиеви жалузи, монтирани върху конструкцията на стадиона. Поздрали сме три земни тона. Фасадата изсветлява постепенно отдолу-нагоре“, обяви още арх. Калоян Дилов от проектантския екип.

„Проектът е готов изцяло, сумата се движи между 80-90 милиона лева“, обяви изпълнителният директор на „Спортни имоти „Българска армия“ – Данаил Димов.

„Взети са мерки да се хеджира голяма част от тази сума, като се водят разговори с потенциални доставчици“, добави Димов. „Финансирането на стадиона е осигурено от собствениците на стадиона, това е частна инвестиция, бюджетът е подсигурен, феновете могат да бъдат спокойни, че стадионът ще бъде наистина построен“, заяви изпълнителният директор на „червените“ Филип Филипов.

„При изготвянето на проекта се вдъхновихме от най-добрите европейски и световни практики. Ще работим със сглобяеми стомано-бетонни елементи. Това е по-скъп вариант, но ще намали строителните работи в парка. Сектор „А“ ще бъде изпълнен с монолитна конструкция. Всички останалите ще бъдат от сглобяеми елементи, включително и конструкцията на самите трибуни. Всички трибуни ще бъдат с козирка. За новия дом на ЦСКА интегрираме най-добрите практики, които дори превъзхождат минималните изисквания на законодателството и правилата на УЕФА. Предвидено е осветление на тревата, модерна дренажна и поливна система. Предвидено е подгряване на терена. Старите архаични и ръждясали кули за осветление ще бъдат премахнати и на тяхно място ще се монтира ЛЕД осветление, което ще редуцира разходите“, допълни арх. Ангел Христов.

stadium-cska-sofia

Изпълнителният директор на ЦСКА Филип Филипов допълни: „Това е важен ден за ЦСКА. Впечатлен и развълнуван съм от презентацията. Впечатлен съм от огромното количество на работата на архитектите. Развълнувам съм, защото моята мечта и на всички от ЦСКА става реалност и ще имаме един модерен стадион, на който да се радваме на победите на любимия отбор“.

„Искаме най-високият клас на УЕФА, което е четвърта категория, за да може да играем всичките си домакински мачове от евротурнините на нашия стадион. Това обаче налага определени изисквания и ограничения, които отнемат от капацитета. За да ги изпълним, се спряхме на капацитета от 16 000 места, които имат пълна видимост към терена.“, добави изпълнителният директор на ЦСКА.

Изпълнителният директор на Спортни имоти „Българска армия“ Данаил Димов отговори на някои въпроси, свързани с паркоместата и цената на проекта за нов стадион на ЦСКА. Според него цената ще варира между 80 и 90 милиона лева.