Цирк на жълтите павета – министър, кмет, председател на СОС и общински съветник се карат за ремонти

bonev-shishkov,georgiev-fandakova

Регионалният министър Иван Шишков, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на Столичнен общински съвет Георги Георгиев и независимия общински съветник Борис Бонев присъстваха на инспекцията на жълтата керамична паважна настилка в централната градска част на столицата.

Проверката на жълтите павета е заради некачествения ремонт. Инспекцията бе инициирана от служебния регионален министър Иван Шишков.

Проблемът на Шишков е, че все още няма технологично решение как ще бъде завършен ремонтът, от своя страна Фандъкова заяви, че към момента няма нито един разплатен лев от заложените 204 000 лв. за ремонтирания участък.

Имахме среща, през декември поехте ангажимента да внесете яснота за технологията на жълтите павета, не я получихме, обърна се министър Шишков към Йорданка Фандъкова. Той поясни, че от МРРБ са получили удължаване на срока от 6 месеца.  Тъй като не получихме отговор във връзка с технологията, миналия път на нашата среща аз останах с убеждението, че вашето притеснение е в тази посока, коментира Иван Шишков.

В действителност това, което исках да направим днес, е наистина да поемем едни ясни срокове кога ще има яснота дали има проблем – технологичен или не, как ще бъде отстранен и кога ще бъде коригиран, каза министърът.

В рамките на коледните празници София беше доста празна, времето беше страхотно и го изтървахме, добави министърът. Той каза, че иска, след като са изпуснали тези 15 дена, в конструктивен диалог да видят как и кога е възможно да се отстрани този проблем. Проблемът не е, защото е малка или голяма повърхността на строежа, а това, че няма технологично решение, каза Иван Шишков. 

Йорданка Фандъкова коментира, че „жълтите павета“ в участъка пред Народното събрание са били наредени безобразно и трябва да бъдат пренаредени. 

Няма да допусна повече експерименти на място с жълтите павета, затова още от първите дни направихме експертен съвет, добави кметът на София. Тя каза, че експертната група е препоръчала определен начин на подреждане и да се направи тестов участък на площадка, на която се съхраняват паветата. Този тестов участък в момента се изработва, коментира тя.

Участъкът, в който се намираме, представлява 1,5 % от целия проект и стойността му е 204 хил. лева, като нито един лев от тези пари не са платени, обясни Йорданка Фандъкова. По думите ѝ ще бъде платено, когато всички са сигурни, че работата е извършена качествено. 

Боян Делчев от фирмата изпълнител каза, че е нямало пътна основа. Той уточни, че могат да изпълнят това, което им е зададено, но не са проектант.

Беше изпълнена технология за паважни настилки, които не са за тежко движение, добави Делчев и подчерта, че движението е много по-тежко от това, което е предвидено. По думите му се работи по нова технология. Пясъчната основа е еластична и няма как да очакваме тя да задържи паветата така, че те да не мърдат, каза още Делчев. 

Проф. Димитър Назърски обясни, че експертите готвят заздравяване на пясъчните възглавници с дебелина 4 см. Той каза, че с използване на водоразредима смола в малки количества се ангажира част около 15-20 мм от пясъка, при което се получава свързване на зрънцата на пясъка и се създава „легло“ за всяко паве, а приплъзването ще бъде невъзможно. Фугите са от 3 до 4 см, уточни Назърски. По думите му това трябва да става при температура, не по-ниска от 10 градуса. 

До края на седмицата ще предадем на общината доклад, който ще бъде цялата технология, каза професорът и уточни, че ще посочат количества за материалите.

Трябва да се съобразим и да се пренареждат тогава, когато времето позволи, коментира Фандъкова.

Срещата завърши с подмятания от страна на Георги Георгиев към Борис Бонев (нещо свързано с автомобила на майка му). Основателят на „Спаси София“ пък размахваше книжка със заглавие: „Наръчник на павьора“ и се опитваше да я подари на Фандъкова.

Въпреки че изборите за кмет на София са едва на есен, вече се очертават и предполагаеми кандидати за мястото на Йорданка Фандъкова. – Борис Бонев, който от години се явява на всяко зле ремонтирано място, а от скоро и председателят на СОС Георги Георгиев, който пък не пропуска да се изяви пред камери или със снимки от посещения на ремонти, инициативи и т.н.