Четири проекта ще бъдат финансирани по програмата „София избира зеленото“

rechen-ploshtad-lavov-most

Столичната община обяви резултатите от гласуването на жителите на София за проектите, предложени по Програмата  „София избира зеленото“, което приключи на 14 март, съобщиха от Столичната община.

Резултатите от гласуването показват, че в рамките на определения по програмата бюджет от 1 000 000 лв. ще могат да бъдат финансирани първите четири проекта, събрали най-много гласове на гражданите. Това са проект „Повече колела днес, по-чист въздух утре – Пъмп трак София“, който е събрал 1156 гласа и е с бюджет 140 000 лв. за локацията в „Младост“; проект Речен площад „Лъвов мост“ със 1141 гласа и бюджет от 464 100 лв.; проект Изграждане на парк „Мокренски проход“ с бюджет от 93 929 лв., за който са гласували 764 души гласа (бюджет – 93 929 лв.); Четвъртият проект е ДВОРА – детска площадка и общностно „място“ в кв. „Факултета“, събрал 709 гласа с бюджет 195 000 лева.

Четирите класирани проекта са с общ бюджет от малко над 893 000 лв., като остатъкът от 106 971 лв. ще бъде заделен като резерв за изпълнението на класираните проекти. За разлика от миналата година, когато класираният на първо място проект “София избира децата” беше с максималния бюджет по програмата, тази година, жителите на София са избрали да гласуват за проекти с по-малък бюджет, което дава възможност четири инициативи да бъдат включени за изпълнение, посочват от общината.

Оттам припомнят, че в тазгодишното издание на Програмата “София избира ЗЕЛЕНОТО”, жителите на София имаха възможност да дадат своя глас за 38 проектни предложения на зелени теми на стойност до 1 млн. лв., които да бъдат включени в капиталовата програма на Столична община за 2022 г.  В самото начало на процеса по гласуване четири проектни предложения бяха оттеглени от техния вносител и така жителите имаха възможност да дадат гласа си за останалите 34 проекта. В рамките на гласуването бяха получени общо 7105 уникални гласа.

Предстои през следващата седмица проектите, събрали най-много гласове и одобрени за изпълнение, да бъдат представени на специално информационно събитие, информират от общината. 

Програмата е създадена по идея на кмета Йорданка Фандъкова, за реализация на проекти, предложени от гражданите, избрани от тях след гласуване, с което те участват при разпределението на част от средствата на бюджета. През 2022 г. приоритет на програмата са проекти, насочени към устойчивото развитие на града и справянето с климатичните промени. Тази тема е специално избрана и е свързана с резултатите от класирането на нашия град във финала в конкурса „Зелена столица на Европа“.