Частни инвеститори ще строят паркинги на общински терени

nepravilno-parkirane

София решава проблема с паркирането с изграждане на буферни паркинги и такива в кварталите, които обаче ще се строят от частни инвеститори, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи програмата за изграждане на общински паркинги. С публични средства ще се строят буферните паркинги, а частни инвеститори ще строят в кварталите, съобщи БНР.

Паркингите ще се строят върху пустеещи в момента общински терени в София от частни инвеститори, решиха общински съветници по време на заседание на транспортната комисия в общината в понеделник.

Нови буферни паркинги ще бъдат изградени заедно със строителството на метрото, посочи Фандъкова:

„Тези паркинги се изграждат с публични средства и са част от системата, която развихме през последните години „Паркирай и пътувай“. С нея целим да насърчим хората да оставят автомобилите си и да ползват градския транспорт. Затова и паркирането в тях е безплатно за всеки, който има карта за градския транспорт. Заедно с третата линия на метрото в момента изграждаме още три буферни паркинга за общо 650 автомобила. Те са разположени на „Околовръстния път” между кварталите „Овча купел“ и „Горна баня“; на ул. „Централна“ в „Овча купел“ и на бул. „Монтевидео“. Разглеждаме варианта за още един“.

Планирано е изграждането на четири буферни паркинга до съществуващи метростанции – на „Г. М. Димитров“, „Люлин“, „Младост“ и на бул. „Джеймс Баучер“.

Изграждането на паркинги в кварталите кметът определи като „болен проблем”, чието решаване трябва да започне колкото се може по-бързо:

„В последните години паркирането в кварталите става по-трудно. Изграждането на паркинги в кварталите ни помага ефективно да свалим автомобилите от тротоарите и зелените площи. Разработената програма предлага изграждането на паркинги в кварталите да става съвместно с Общината и частни инвеститори. Колегите са предложили два начина. Единият е Общината да учредява строеж на частен инвеститор на обществен паркинг, част от нова сграда като обезщетение. Другият вариант е Общината да учредява право за строеж върху терен, който е отреден за изграждане на паркинг. Като това е срочно право на строеж и е възмездно. Процедурата ще е публичен конкурс”, обясни Фандъкова.

Столичният кмет посочи, че ще бъде разгледано предложението, внесено от независимия съветник Борис Бонев в общината, за изграждането на 10 монтажни паркинга в различни софийски квартали, с което се цели създаването на над 3500 нови места за паркиране.  Някои от предложените терени вече се разглеждат от комисията.