Централни улици в София ще бъдат затворени във вечерите на фестивала Lunar

lunar-banya
Снимка: mp-studio

Централни софийски улици ще бъдат затворени във вечерите на фестивала Lunar, съобщи на пресконференция в Столичната община заместник-кметът по транспорта Илиян Павлов, в която участваха зам.-кметът по култура Яна Генова и Ангелина Петкова от организаторите на Lunar, съобщи БТА.

От 9 до 12 май движението по част от улиците „Ангел Кънчев“, „Дякон Игнатий“, „Леге“, „Цар Шишман“, „Московска“ ще бъдат затворени за движение на моторни превозни средства след 19:00 часа. В участък от бул. „Цар Освободител“ преминаването на автомобили се ограничава след 20:00 часа, съобщи зам.-кметът Павлов. Той призова хората да оставят автомобилите си и да се възползват от градския транспорт.

В четирите вечери на фестивала всички линии на метрото ще се движат до 01:30 часа от 9 до 12 май.

Нощните автобусни линии N1, N2, N3, N4 ще се движат с намален интервал, като тръгват към крайните спирки по маршрута от площад „Княз Александър Първи“ в часовете: 00:00 ч., 00:30 ч., 01:00 ч., 02:00 ч., 03:00 ч., 04:00 часа.

Фестивалът ще се състои на 22 локации, на които ще има над 40 творби, създадени от артисти от 12 държави, както и силно българско участие. Маршрутът на фестивала е 4,5 км и ще заведе публиката в новата фестивална локация – Южен парк 2, където ще има осем светлинни инсталации, включително на задната фасада на Музея за съвременно изкуство, информира Ангелина Петкова.

Зам.-кметът Яна Генова заяви, че фестивалът Lunar ни кара да видим града по различен начин, той събужда въображението, защото представлява галерия на открито, с безплатен достъп, за разлика от много подобни фестивали по света. Събитието е важно, защото привлича и международни артисти с колаборация с български колеги, посочи Генова.

По думите ѝ подобна съвместна, всекидневна и практическа работа, ще доведе до нови партньорства и до покани до българските артисти да се включват в международни проекти. Всичко това отговаря на нашата стратегия за развитие на културата на София, която има приоритет за присъствие на повече изкуство в градска среда и за подкрепа за колаборации между софийски хора на изкуството и техни европейски колеги. Не е случайно, че фестивалът се открива именно на 9 май – Денят на Европа, подчерта Яна Генова.