Централни хали стават Кауфланд

centralni-hali

Централните хали в София ще бъдат преустроени в хипермаркет за хранителни стоки от голяма верига. Това стана ясно по време на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерството на културата, съобщи Блиц цитирайки в. „Телеграф“.

Проектът трябва да бъде съгласуван, тъй като халите са паметник на културата. Затова и се допуска реконструкция само на вътрешното пространство, където ще има голям супермаркет, а външният облик на сградата ще се запази.


Проектът предвижда и запазване на отделни щандове за търговия с определени стоки като риба и хляб, например. Това може да става в двата странични корпуса на сградата. Тя има три кораба, като централният е най-силно подчертан по височина и широчина. Той ще бъде преустроен в супермаркет, като се планира в средата му да бъде възстановен автентичният фонтан.

За целта ще бъдат използвани чертежите на някогашния проектант на халите арх. Наум Торбов. Идеята е фонтанът да стане център на цялата вътрешна композиция. Такова изискване е поставил експертният съвет при предишното разглеждане на предложението за реконструкция на халите, с което инвеститорът „Кауфланд“ се е съобразил.

Заложено е запазване и на археологическите пластове, които са под сградата и евентуално тяхно бъдещо проучване.

От Националния институт за недвижимо културно наследство също препоръчаха съгласуване на проекта. От там обаче, посочиха, че той формално запазва търговската функция на сградата, но променя автентичността му на закрит пазар за различни търговци.

Строителството започва през 1909 година по проект на архитекта Наум Торбов. Халите отварят врати през 1911 година и се превръщат във важен търговски обект в центъра на града. Затворени са през 1988 година за реконструкция и обновление и са открити отново около Великден през 2000 година. Реставрацията и реконструкцията на халите е направена по проект на арх. К. Антонов, арх. Хр. Ганчев и арх. А. Кантарджиева. 75% от Халите са придобити от израелската компания Аштром. В Халите работят 1000 служители като търговските помещения са разположени на 3 етажа.