Булевард “ Витоша “ е вече пешеходен до кръстовището с “ Ал. Стамболийски „

vitoshka-pedestrian
В участъка пред Съдебната палата преминават само трамваи.

Зоната по бул. „ Витоша “ в участъка от ул. „Алабин“ до бул. „Ал. Стамболийски“ вече е пешеходна. 

Чрез удължаването на пешеходната част на булеварда ще бъде продължена естествената пешеходна ос до площад „Света Неделя” и с археологическите разкопки там, които разкриват хилядолетната история на София.

С тази промяна се премахва възможността за завой от ул. „Алабин“ към бул. „Витоша“. Посоката на движение по улица „Позитано“ пък ще бъде обърната в участъка от улиците „Лавеле“ до „Леге“. 

vitosha-boulevard-police
Екипи на Пътна полиция дежурят в затворения за движение участък

„Така пешеходната зона по бул. „ Витоша “ се свързва с пл. „Света Неделя“. Предстои площад „Св. Неделя“ да бъде освободен от автомобили, заедно с цялостна реконструкция, с която да покажем археологическото наследство, което разкрихме в последните години. На следващ етап планираме продължение на пешеходната зона до Градската градина”, написа кметът на София Йорданка Фандъкова във Facebook.

Предстои площад „Св. Неделя“ да бъде освободен от автомобили, след което площадът ще претърпи цялостна реконструкция. За по-голямото удобство на пешеходците на по-късен етап се предвижда връзка и с Градската градина, посредством забрана за автомобилно движение по ул. „Съборна“.

С  тези промени автомобилното движение в тази зона ще бъде изцяло забранено. Трамвайните мотриси на градския транспорт ще продължат да се движат по обичайния си маршрут без промяна, като това допълнително ще стимулира екологичния начин на придвижване в централните части на града. Така пешеходните пространства в центъра на града ще бъдат свързани и по-достъпни.

Миналият месец общината одобри проект за реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“

От Столичната община са изчислили, че промяната ще повлияе на около 500 автомобила, които използват този маршрут. В края на миналата година зам.-кметът по транспорт, Евгени Крусев заяви, че след въвеждане на промяната, симулация на трафика показва, че няма да има съществено натоварване на движението в района.

pedestrian-zone-vitosha-boulevard-sofia