Бойко Борисов: От утре носенето на маски става задължително

бойко-борисов-с-маска

Премиерът Бойко Борисов ще разговаря днес със здравния министър Кирил Ананиев за издаване на заповед за задължително носене на маски навън от полунощ тази вечер. Това обяви самият Борисов на брифинг в Министерски съвет.

Вчера началникът на Националния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски обяви, че иска по-строги мерки в борбата с разпространението на заразата, като едно от предложенията му беше именно задължителното носене на маски.

Задължителното носене на маски беше лансирано от управляващите на 30 март. Тогава здравният министър разпореди това със своя заповед, въпреки че по това време все още имаше проблем с намирането на маски по аптеките. По-малко от 24 часа след това Ананиев отмени заповедта си заради негативната обществена реакция, а Бойко Борисов каза, че тепърва ще се помисли дали маските да станат задължителни при излизане.

Премиерът уточни, че тези, които нямат маски, ще могат да закриват лицето си с шал. По думите в търговската мрежа вече има достатъчно маски, а отделно държавата е поръчала да се доставят още над 1 млн. Борисов каза още, че всеки, който не може да си позволи маска, може сам да си ушие или да се възползва от тези, които ще бъдат раздадени безплатно.