Бойко Борисов: „Притеснявам се, че следващия път могат и да ме убият“

boyko-borisov

Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и бившият директор на пресцентъра на МС Севдалина Арнаудова бяха освободени тази вечер от полицията. Те определиха случилото се като тежка политическа репресия. Тримата бяха задържани преди ден при операция на Националната полиция.Пред очакващите го депутати от партия ГЕРБ и негови привърженици Бойко Борисов каза:

„Брутално, гадно, върнаха ни в комунизма. Снощи вечеряме, влиза полицията, униформени, разтършуваха цялата къща – никакво обвинение, нищо. 24 часа седим в килиите, нито един милиционер – точно както през 1944 година. Явява се министър-председател, вика полицаите, той се явява свидетел на мафията, на Черепа, почват да пишат и той им казва – отивайте и ги прибирайте, защото могат да скрият доказателства. Затова ни викаха и през декември. Дойдоха, провериха, издържахме 24 часа, изстинахме“, обясни Борисов и добави: 

„Притеснявам се, че следващия път могат и да ме убият“.

От ареста излязоха и бившият финансов министър Владислав Горанов, както и пиарката на Борисов – Севдалина Арнаудова.

По-рано МВР е поискало да бъде повдигнато обвинение и на тримата задържани

Всички материали по образуваното досъдебно производство са предадени в деловодството на прокуратурата днес в 13.30 часа след отказ на наблюдаващия прокурор да се докладват лично от разследващия полицай. В тях е направено искане за повдигане на обвинение и на тримата задържани. В предадените на прокуратурата материали се съдържат и протоколите, в които са описани и веществените доказателства, приобщени към досъдебното производство. След няколко часа наблюдаващият прокурор е извикал разследващите полицаи като те са стояли до 17.30 часа в коридора на прокуратурата. Тогава е изискано от тях да донесат и самите веществени доказателства. От веществените доказателства към настоящия момент не зависи произнасянето на прокурора относно повдигането на обвинение или удължаване на72 – часова мярка за задържане. Всички съотносими материали за произнасяне на прокуратурата са  били предадени своевременно.

От Софийска градска прокуратура изпратиха прессъобщение до медиите:

Във връзка с извършените действия по разследване от Главна дирекция „Национална полиция“ на 17.03.2022 г. спрямо политически лица Софийска градска прокуратура уведомява следното:

Припомняме, че след 10:00 часа днес в Софийска градска прокуратура постъпи по факс уведомление от разследващ полицай от Главна дирекция „Национална полиция“. В уведомлението е посочено, че на 17.03.2022 г. е образувано досъдебно производство по реда на чл. 212, ал. 2 от НПК – с първо действие по разследването разпит на свидетел и последвали претърсвания и изземвания. Досъдебното производство е образувано за престъпление по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 вр. ал. 1 от НК, а именно за това, че в периода от 2014 г. до декември 2019 г., в гр.София, с цел да принуди другиго да се разпореди с вещ или със свое право, или да поеме имуществено задължение, го заплашил с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имуществото или с друго противозаконно действие с тежки последици за него или за негови ближни, като деянието е извършено от или с участието на длъжностно лице и са причинени значителни имуществени вреди.

С този факс СГП е уведомена и за задържане по реда на ЗМВР (за срок до 24 часа) на лицата Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

По-късно през деня са докладвани материали от делото.

По-конкретно до момента в СГП са докладвани разпити на шестима свидетели, сред които и министър-председателят г-н Кирил Петков. Неговият разпит е бил първото действие по разследването, с което е образувано досъдебното производство. Господин Петков разказва за публично оповестената среща, проведена на 16.03.2022 г. с г-жа Лаура Кьовеши, в хода на която са разговаряли за казуса, свързан с публичните твърдения на Васил Божков, че е изнудван от Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов. Показанията на министър-председателя г-н Кирил Петков възпроизвеждат единствено тези медийно известни твърдения на Васил Божков, без да ги конкретизират или допълват с нови обстоятелства.

Самият Васил Божков не е разпитван в качеството на свидетел по делото.   

Следващите предприети от МВР действия са извършените претърсвания на адреси на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, за които действия са съставени общо три протокола, които СГП е внесла в съда за одобрение.

Днес са извършени разпити и на други лица, някои от които са свързани с Васил Божков – обвиняем по дело на Специализирана прокуратура, укриващ се в Дубай и посочен в списъка Магнитски.

Разпитани са служител в търговско дружество на Васил Божков, който свидетелства, че Васил Божков се е познавал с Бойко Борисов и Владислав Горанов и е провеждал срещи и с двамата. Свидетелят подчертава, че той лично не е присъствал на нито една от тези срещи. В показанията на посочения свидетел е налице информация, че Васил Божков е разполагал със значителни лични парични средства, но не му е споделял за какво ги е разходвал, нито пък да е бил изнудван.

Разпитан е управител на дружества на Васил Божков, който дава подробни сведения за начина, по който Васил Божков е оперирал с фирмените финанси. Свидетелят изрично заявява, че никога не му е възлагано да посещава държавни институции с цел носене на парични средства, както и че никога не е придружавал г-н Божков при посещенията му в Министерство на финансите и държавната комисия по хазарта.

 Като свидетел е разпитан служител на Министерство на финансите, който дава сведения за срещи между Владислав Горанов и Васил Божков в кабинета на министъра. Свидетелят изрично сочи, че Васил Божков винаги е идвал само с пура в ръцете. Не е носил торби, пликове или друг багаж.

Като свидетел е разпитан бивш народен представител, член на Бюджетната комисия в парламента, който дава сведения относно обсъждането на промени в Закона за хазарта. Този свидетел сочи г-жа Менда Стоянова като свой политически опонент, който не е подкрепил неговите законодателни предложения и изразява лично предположение, че това е в резултат на влияние на Васил Божков, Бойко Борисов и Владислав Горанов.

Разпитан е като свидетел бивш съдружник на Васил Божков, който заявява, че Васил Божков се е срещал многократно с Бойко Борисов и Владислав Горанов, уточнявайки, че той не е присъствал на тези срещи. Свидетелят добавя, че Васил Божков не му е споделял в каква връзка са били срещите и допълва, че Божков често е взимал пликове с пари в себе си преди посещенията. Няма информация обаче какво се е случвало с тези пари.