Бой за ваксини пред РЗИ. Лични лекари се сбиха с охраната

За физическа саморазправа между лични лекари и охраната на столичната РЗИ, която наложила намесата на полицията, съобщиха от инспекцията. Оттам твърдят, че възникналото напрежение пред сградата на Регионалната здравна инспекция е плод на липса на организация от страна на личните лекари.

Такова поведение не подобава на нито един лекар или медицинско лице, се казва в становище на инспекцията. Оттам допълват, че имат правомощия единствено да информират личните лекари кога и дали има налични ваксини, за да ги раздадат.

Напрежението пред сградата на РЗИ обаче създало сериозни проблеми в работата на структурата, а друг проблем се явявала практиката един лекар да взима ваксини и за свои колеги, което забавяло процеса.

От РЗИ София са категорични, че в момента няма нито един общопрактикуващ лекар, който да чака за ваксини. „Такова поведение не подобава на нито един лекар или медицинско лице. РЗИ има правомощия единствено да информира, чрез подадените до нас e-mail адреси, личните лекари на територията на град София, че има налични ваксини и кога – дата и час, РЗИ ще има готовност за раздаването им, което и правим винаги. Многократно директорът на СРЗИ д-р Пенчев разговаря със съсловната организация и столичната й структура за създаването на организация, но за съжаление до този момент няма такава. Напрежението пред сградата на СРЗИ създава сериозни проблеми за работата на структурата. Друг много сериозен проблем се явява и порочната практика един лекар да взима ваксини и за други ОПЛ, което забавя процеса”, заявиха в официална позиция от РЗИ.