Близо 15 000 сигнала за домашно насилие срещу жени са подадени от София на тел. 112 от януари досега

domashno-nasilie-zeni-signal
Снимка: Pixabay

Общо 14 649 сигнала за домашно насилие срещу жени са подадени от София на тел. 112 от януари тази година досега, съобщава в профила си във Фейсбук председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев по повод на  Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените, който се отбелязва днес. 

Потърпевшите от домашно насилие трябва да знаят, че не са сами между четирите стени. Българските жени, момичета, майки заслужават нашата подкрепа, посочва Георгиев. Затова той е инициирал създаването на първата у нас общинска Правна клиника, която вече осигурява безплатна юридическа помощ на пострадали от домашно насилие от цялата страна. До момента са разгледани 43 случая на жени, потърсили помощ от Правната клиника в София. Изготвени са 8 молби за незабавна защита; издадени са 6 ограничителни заповеди и са заведени още 5 нови дела във връзка с извършено домашно насилие.
 

Всеки, който желае, може да се свърже с Правната клиника на тел. 02 983 52 05, на 02 983 54 05 и на 00359 878 670 571, както и да подаде сигнал в Контактния център на Столична община – https://call.sofia.bg/

„София като столица трябва да задава посоката. Затова с решение на съвета създадохме и втория кризисен център на територията на Столичната община, в който едновременно могат да бъдат настанени 10 жени с техните деца. Напълно безплатно и при поемане на разноски от първа необходимост, те могат да останат защитени в рамките на 6 месеца, докато си стъпят на краката“, посочва председателят на СОС.