Бившият областен управител на София предложил Русия да получи безсрочно и безвъзмездно Паметника на съветската армия

pametnik-na-savetskata-armia

Посолството на България в Русия е предложило да поеме ремонта и подръжката на Паметника на Съветската армия. В замяна обаче Руската федерация иска да получи правото да ползва паметника и терена му безсрочно.

Това е становището на бившия областен управител на София град Николай Пехливанов от „Атака“ от 13 април 2021 г. То е заявено по повод официална нота на посланика на Руската федерация в София от 10 март 2021 г. до Министерството на външните работи. В него се предлага монументът и прилежащия парцел да се предоставят на Русия за безсрочно и безвъзмездно ползване.

Бившият областен управител на гр. София Николай Пехливанов, назначен от ГЕРБ, но дошъл от редиците на “Атака”, съобщи, че подкрепя предложението на Руското посолство.

В писмо до МВнР, МРРБ, Министерство на културата, Столичната община и ДАНС, Пехливанов описва собствените си проучвания за собствеността на паметника. Този казус многократно е ползван от управляващите в Столичната община като оправдание да не бъде премахнат.

Руският посланик е предложил да финансира капитален ремонт на паметника, срещу което да да му се прехвърли за безсрочно и безвъзмездно ползване монумента с прилежащия му парцел и тогава областния управител тогава Николай Пехливанов е изразил становище, че „поемането на разходите (за ремонта) от Руската федерация е в интерес на българската държава и приемането му не съставлява политически акт, а е разумно държавническо решение. От тази гледна точка реципрочно би било от българската държава да предостави за безсрочно и безвъзмездно право на ползване върху Паметника на съветската армия на Руската федерация“.