Бившият началник на „Пътна полиция“ – София Тенчо Тенев е арестуван за престъпление по служба

tencho-tenev-kat

Бившият началник на „Пътна полиция“ в София и настоящ ръководител в „Охранителна полиция“ – Асеновград, Тенчо Тенев е бил задържан, съобщи радио „Фокус“ – Пловдив, като се позова на директора на областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев.

Срещу Тенев има разследване, водено от Окръжна прокуратура – Пловдив.

Днес, 12 май 2021 г., Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем Тенчо Тенев за това, че от месец февруари 2021 г. до 28 април 2021 г., в Асеновград, обл. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – началник на сектор „Охранителна полиция“ към РУ – Асеновград, е превишил властта и правата си, като е нарушил разпоредбите на вътрешните правила за реда и условията за сключване на договори за дарения, получаване и управление на дарения в МВР, утвърдени със заповед на министъра на вътрешните работи и е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на РУ – Асеновград, без да има право на това, като общата стойност на даренията е около 10 500 лева – престъпление по чл. 282, ал. 2, пр. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26 от Наказателния кодекс.

Тенчо Тенев е обвинен и за това, че в с. Крум, обл. Хасково, е държал боеприпаси за огнестрелни оръжия без надлежно разрешение – 554 броя патрони от различен калибър – престъпление по чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс. 

Установено е, че обвиняемият е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват сградата на РУ – Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности и други на ползвани автомобили от районното управление в града.

Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като Тенчо Тенев подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, не по установения ред, като не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания. 

Действията по разследването се извършват от екип от шестима следователи от Окръжен следствен отдел към ОП – Пловдив.

Обвиняемият Тенчо Тенев е бил задържан на 11 май 2021 г. в сградата на РУ – Асеновград. Извършени са били процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания на девет адреса, иззета е търговска и счетоводна документация,  както и боеприпаси, назначени са експертизи и др.

Обвиняемият Тенчо Тенев е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив. 

Разследването е в активна фаза и се извършват оперативно – издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия.

Предвиденото от закона наказание за длъжностното престъпление, в което Тенчо Тенев е обвинен, е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност, а за престъплението, свързано с незаконно държане на боеприпаси, законът предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години.

По времето на Цветан Цветанов Тенев е освободен от поста заместник-шеф на столичната „Пътна полиция“ и след години съдебни битки осъди министерството, припомня „Нова телевизия“. Тенев беше върнат на работа като директор през 2014 година, а като шеф на „Охранителна полиция“ в Асеновград отишъл преди около година по собствено желание.