Безплатни прегледи за бременни по повод Световния ден на сърцето

pirogov

Безплатни профилактични прегледи на бременни жени ще проведе Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“ този четвъртък на 27 септември.

Прегледите ще се извършват в сградата на Медициниски център „Пирогов от 9 до 13 часа.

Инициативата е по повод 29 септември – Световен ден на сърцето, с което болницата ще подкрепи кампанията за Дружеството на кардиолозите в България.

Прегледите ще извърши проф. Мария Миланова, началник на Клиниката по кардиология в „Пирогов“ и председател на работна група „Сърдечно-съдов риск при жени“ към Детско-юношеска гинекология.

„Бременност и сърце“ – Погрижете се за своето сърце!“ е мотото на тазгодишната кампания на кардиологичното дружество. Тази година във фокуса са бъдещите майки.
Съсредоточаването към бременните жени не е случайно, обяснява проф. Мария Миланова.

Бременността е онзи специален период от живота на една жена, по време на който има чести оплаквания от сърцебиене, ускорен пулс, ниско артериално налягане, отоци по долните крайници, задух и лесна уморяемост.

Обикновено това е израз на физиологична адаптация, но понякога може да алармира за влошаване на сърдечна патология.

Специалистите напомнят, че сърцето е органът, който по време на бременост претърпява най-сериозни адаптационни промени през нормално протичаща бременост.

Необходимо е бременните жени, които имат желание да се възползват от прегледите да си запишат час предварително.