Безплатен паркинг за всеки, оставил колата си, за да ползва градски транспорт утре

замърсяване

Отчитайки стойностите на ФПЧ през днешния ден и прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за жълт код за мъгла през утрешния ден – 10 декември Столичната община въвежда безплатни буферни паркинги, за всеки които остави колата си и използва градския транспорт.

Столичната община продължава да следи актуалната обстановка и има готовност при регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения да въведе „зелен билет“.
Продължава извършването на извънредни проверки на източници на замърсяване.

Ето и адресите на буферните паркинги, където гражданите ще могат да паркират безплатно:

Буферен паркинг „Цариградско шосе“

Буферен паркинг „Джеймс Баучер“

Буферен паркинг „Бели Дунав“ Надежда

Буферен паркинг „Бели Дунав“ Връбница

Призоваваме гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво – да преминат на алтернативно отопление, пише в съобщението на общината.

На сайта https://air.sofia.bg всички граждани могат да следят в реално време измерваните стойностите на ФПЧ, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване.

От началото на декември работи и специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ. SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи.