Без заря за Нова година в София

zarya-nova-godina

Кметът Йорданка Фандъкова се присъедини към призива на Фондация „Четири лапи“ общините да отменят новогодишното шоу с фойерверки и в полунощ столицата ще остане без заря.

За сметка на традиционните фойерверки от 19ч. в последния ден на 2021 г. общината ще поздрави софиянци със светлинен спектакъл, който ще се прожектира върху сградата на Българската народна банка. Светлинното шоу ще продължи 30 минути и е по проект на Дони и Нети. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова, цитирана от „24 часа“.

“С тази инициатива отговаряме на кампанията на фондацията за защита на животните “Четири лапи”, на която заедно със Столичния общински съвет сме съорганизатори. Знаете, че се подготвя промяна в наредбата за обществения ред, с която се ограничава използването на фойерверки в столицата, която получи подкрепата на всички политически сили в СОС. Затова избрахме да поздравим гражданите със светлинно шоу. Призовавам софиянци да намалят използването на фойерверки в новогодишната нощ”, апелира Фандъкова.

Вносители и търговци на фойерверки обаче се обявиха против това новогодишната заря да остане в историята. 

„В миналите години се е гърмяло много по-безразборно. Това, което е било преди, когато са правени самоделки, имаше голям черен пазар – беше съвсем различно. В момента почти няма инциденти“, обясни Тодор Попов, вносител на фойерверки.