Решено! Без трамвай по “ Арсеналски „

gradski-transport
градски транспорт

Трамвай № 6 няма да се връща по бул. “ Арсеналски „, а ще запази сегашния си маршрут към квартал „Иван Вазов“. На негово място в кв. „Лозенец“ ще се движи тролей, който ще свързва „Манастирски ливади“ с Петте кьошета и ще стига до Пета градска болница. Този проект бе одобрен от Столичния общински съвет.

Тролеят ще бъде пуснат в движение до края на годината. Той ще се движи по маршрута от кв. „Манастирски ливади“ по бул. “ Арсеналски „, бул. „Черни връх“, бул. „Фритьоф Нансен“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Скобелев“, до Пета градска болница и обратно по бул. „Скобелев“, тунела при НДК, бул. „Фритьоф Нансен“.

Вариантът с нов тролей предлага трамваите с номера 1 и 7 да продължат маршрута си по бул. „Скобелев“. За да се намали шумът обаче, заради който живеещите по булеварда протестират, чрез технологично решение трамваите ще бъдат отдалечени от жилищните сгради, пише „Труд“.

ЖИТЕЛИТЕ НА „ЛОЗЕНЕЦ“ С УЛТИМАТУМ ОБЩИНАТА ЗА ТРАМВАЙ N:6

Другият вариант, който не се прие, изисква пробиване на тунел, в който да влизат трамваите 1 и 7 в посока бул. „Витоша“. Тогава оригиналното трасе на трамвай № 6 щеше да бъде възстановено. Вариантът обаче е по-скъп и струва над 20 млн. лева.

 Според общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков вариантът с въвеждането на тролейно трасе ще се случи за три месеца, а вариантът с възстановяването на оригиналното трасе на шестицата може да се забави с години, защото включва и отчуждителни процедури. Плюс това, тролеят ще идва значително по-често от трамвая – на 7 минути