Банята в Банкя става луксозен СПА комплекс

banyata-v-bankya
Така ще изглежда банята в Банкя след реставрацията
До две години, банята в Банкя ще заработи като ултрамодерен спа център, обеща районният кмет Рангел Марков. Вече 17 години тя се рушеше. Уникалната необарокова сграда обаче ще си върне стария автентичен вид. Паметникът на културата ще бъде надграден с последна дума на техниката, за да започне отново да привлича туристи, които да се грижат за здравето и красотата си с лековитата вода на балнеоложкия курорт.
Рангел Марков разказа, че иска балнеоложките функции на банята да се запазят и да се  разработи нов съвременен спа център, който е с капацитет 160-180 души. Там ще бъдат финландската сауна, другите видове сауни, парни бани, басейни, които са с различна температура на минералната вода”.
Кметът изтъкна, че идейният проект на арх. Чавдар  Георгиев е базиран и на опита, който делегация от Банкя е почерпил от  стопанисването и управлението и на други подобни бани в Будапеща и Мюнхен. Той изтъкна, че в най-добрите си години Балнеолечебницата е посрещала към 1000 души дневно и сега с предстоящите промени на прицел е взета такава цифра. А много ще са процедурите, които ще предизвикват интереса на хората. Формулата на промените е максимално съхраняване на автентичната визия отвън и отвътре и прибавяне на някои нови характеристики –  белег на съвременната СПА култура.
            Според архитект Георгиев най-голямото предизвикателство е било интегрирането на двете крила на банята в Банкя – мъжко и женско.  Ще бъдат запазени двата басейна в автентичния им вид,  но ще са тематично различни. Функцията на единия ще бъде осъвременена с хидромасаж.  Ще бъдат съхранени царските вани. Комплексът ще разполага с парна баня, сауна и солна стая. Новото ще е изграждане на асансьор за достъп до отделните нива.  Децата ще могат да се забавляват в детски кът, където  с интерактивни способи ще се запознават с историята на Банята, със свойствата на минералната вода. 
            Банята ще бъде и място за социални контакти в специално изградената сладкарница, в която хората ще могат в приятна атмосфера да релаксират преди или след водните процедури. Ще има зала, в която ще се организират беседи по здравословен начин на живот и на други теми, полезни за съвременния българин. Фоайето, едно от най-представителните пространства, ще може да се впише и в културния календар на Банкя с концерти, изложби. То ще бъде неповторимо и желано място за официалните ритуали при сключване на граждански бракове. Двата вътрешни двора на сградата ще бъдат покрити с остъклени покриви, за да се изолират от атмосферните влияния и там на шезлонги посетителите ще могат да отдъхват след процедурите в една приятно озеленена обстановка.
         Предстои проектът за банята в Банкя да се съгласува в НИНКН, след което ще се изработи  техническият  проект. Междувременно сградата вече се обезопасява, разчиства  и се очаква  самата реставрация да започне през пролетта. 
         На обсъждането млад жител на Банкя, с отношение към града и с опит от Италия в реставрацията на дърво, предложи своите услуги по реставрацията на дървените елементи в Банята. Със загриженост Станислав Динев от Гражданско сдружение „Банкя”  акцентира върху финансовите измерения и върху бъдещото управление и стопанисване на Банята. Кметът изчерпателно и аргументирано отговори на неговите въпроси, както и на въпроса за паркирането в близост до Банята.